Woesten filmt ‘Waterlander’

Een film van Alex Teerlinck en Lieven Vanoverbeke
Naar een scenario van Peter Ysabie en Bart Van Damme

Zwartwitbeelden en een waterlander voor wat er niet meer is. Met Gorki-bassist Erik Van Biesen en ex-Gorky-drummer Geert Bonne staan generatiegenoten Peter Ysabie en Bart Van Damme beetje te koukleumen op de hoek van Arisdonk met Arisdonkstraatje in Waarschoot. We horen woorden van Luc De Vos. “Misschien dromen wij enkel dit leven.” We mijmeren over Gorky en Gorki. Over de vroege dagen. Over onze overleden held. En over zijn band met Evergem en zijn geboortedorp. “Ik mis hem nog elke dag”, horen we Katrien van Tierlantijntje in Belzele zeggen. De Nederlandstalige rockgroep Woesten gaat op zoek naar zijn ‘Sonic Highways’… zijn ‘Sonische Snelweg’… Zijn muzikale roots. Die liggen vlakbij. Bij de eerste muzikale stappen van Jasper Steverlinck en zijn allereerste band Kaya bijvoorbeeld. Bij muzikale duizendpoot Micha Vandendriessche van ’t Schoon Vertier. Bij drummer Kristof Van Driessche en bassist Nico De Zutter van Woesten. Of bij het Belzeelse groepje Les Charmeurs. Eén van ‘De Zes van Gent’. Wie waren zij? Gorky, The Pink Flowers, Les Charmeurs, The Candy Dates, The Laroids, De Vrienden van Lieven Tavernier met gangmaker Koen Wostyn…  We lichten The Pink Flowers, de Gentse singer-songwriter Bruno Deneckere en voormalig Studio Brussel-samensteller Kristof Ysabie er even uit. En we sluiten af met misschien wel het grootste Meetjeslandse muziekmirakel uit die tijd: Ze Noiz met schrijver Bart Koubaa en gitarist-producer Frank Zaman, die nu in Belzele woont en waartegen Woesten-gitarist Elia De Mey ‘nonkel’ moet zeggen. Of hoe een cirkel rond is. Van het Gentse Feestenplein ‘Bij Sint-Jacobs’ en het Trefpunt langs de haven tot in ’t Schransken van Willem en ’t Kruisken van Georges, diep in de aders van Evergem en het Meetjesland. Zwartwitbeelden en een waterlander voor wat er niet meer is…

Dit project van Woesten, de film en de CD ‘Waterlander’, wordt ondersteund door Cultuurcentrum Evergem, de cultuurdienst van de Provincie Oost-Vlaanderen en Cera, ondersteuner van cultuur en maatschappelijke projecten.

De film werd eerder vertoond op 7 oktober 2017 in CC Stroming (Evergem) en op 24 december 2017 in SOCK (Kaprijke), telkens voor een volle zaal. Voor seizoen 2019 toonde ook CC De Herbakker (Eeklo) belangstelling voor een derde voorstelling.

Met dank ook aan webdesigner Jurgen De Wever die ons project heel genegen is en daarom deze website creëerde.

Dank ook aan onze sponsors Cirque Constance/vzw Plan B uit Kaprijke, Foodies Catering uit Waregem, Vereecke Leen Architectenbureau uit Eeklo, Brix Advice uit Meise, John Kooiman Producties /Eddy-Ray De Baets Elektriciteitswerken uit Sleidinge, bvba Isalas Metaalconstructies uit Nazareth, Cafe Den Heksenketel in Evergem-Belzele en Jan Verstraeten HR Consultancy uit Mariakerke.